Motion till riksdagen
2020/21:1690
av Ida Drougge (M)

Toatömning i skärgård


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av att aktivt arbeta för att underlätta för båtägare att följa den nya toatömningslagen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den 1 april 2015 trädde den nya toatömningslagen i kraft. Den innebär att det numera är förbjudet för fritidsbåtar att släppa ut toalettavfall i svenska vatten. Att minska utsläppen av toalettavfall i sjöar, skärgård och vattendrag är troligen de flesta positivt inställda till. Minskade utsläpp av toalettavfall bidrar bland annat till att minska över­gödningen, vilket är ett av de stora problem som bland annat Östersjön står inför.

För att lagen inte ska bli tandlös och tömningen rent praktiskt ska fungera är det dock viktigt att infrastrukturen med tömningsanläggningar etableras på ett tillräckligt sätt. Enligt Sjöfartsverkets föreskrifter ska mottagningsanordningar för avfall finnas i de fritidsbåtshamnar där behov finns. Och även om det idag är möjligt som fritidsbåtsägare att rapportera in när sådana behov finns till Transportstyrelsen är inte det kunskap som är allmänt känd.

Transportstyrelsen har också levererat en app kallad Hamnkartan där information gällande toatömning finns tillgänglig. Appen är dock endast en testversion än så länge och det har uttryckts frustration från båtägare och intresseorganisationer över att systemet idag är långt ifrån tillräckligt utbyggt samt att information i appen inte alltid är komplett. Enligt transportstyrelsen finns det totalt cirka 320 toatömningsstationer i Sverige idag. Det kan vid första anblick låta mycket, men fördelat på antal båtar, geografisk yta, människor och efter beräkningar på hur fort det går att fylla en normalstor tank, blir det uppenbart att platserna och volymerna är på tok för få.

Stationerna behöver bli fler och appen behöver utvecklas. Men även fler innovativa åtgärder krävs för att det ska vara lätt att göra rätt och ta hand om vår skärgård och vattenmiljö.

 

 

Ida Drougge (M)