Motion till riksdagen
2020/21:1656
av Nermina Mizimovic m.fl. (S)

Tjust- och Stångådalsbanan


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen studera förutsättningarna att utveckla och förbättra Tjust- och Stångådalsbanan och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Covid-19-pandemin slår hårt mot många delar i vårt samhälle, inte minst mot ekonomin med ökande arbetslöshet som följd. Inte minst i Kalmar län märks krisen. Antalet varsel var 500 procent högre i juni jämfört med samma tidpunkt förra året.

Åtgärder för att få igång ekonomin innan arbetslösheten permanentas på höga nivåer är angelägna inom alla politikområden i den omstart som måste ske när pandemin släpper greppet om oss. Inom transportområdet är det särskilt viktigt att snabbt starta projekt som förbättrar pendlingsmöjligheterna så att arbetssökande lättare kan matchas mot lediga arbetstillfällen. Detta är oerhört viktigt på flera håll i landet, inte minst för landsbygds- och glesbygdsregioner och Kalmar län är inte heller ett undantag där infrastrukturen generellt varit eftersatt under många år.

För att få hjulen i svensk ekonomi att snurra igen krävs såklart en rad åtgärder. Att rusta upp järnvägstrafiken på Tjust- och Stångådalsbanorna, som är två regionala banor inom Kalmar län, till en modern standard skulle få flera positiva effekter där vi stimulerar arbetsmarknaden samtidigt som viktiga infrastruktursatsningar i länet kan ske.

Åtgärderna det primärt handlar om är spårbyte, trädsäkring och ombyggda plan­korsningar.

Enligt ett måldokument framtaget av Region Kalmar län skulle denna typ av insats kunna leda till 1 200 årsarbeten med kraftigt förbättrade restider som följd.

En fortsatt upprustning åren därefter, genom byte av signalsystem, bygge av triangelspår och en delvis elektrifierad bana, leder till en helt fossilfri järnvägstrafik av hög kvalitet före 2030.

Riksdagen har i bred enighet beslutat att transporternas utsläpp av klimatgaser ska minska med 70 procent fram till 2030 och att Sverige ska vara klimatneutralt 2045. Omställningen av storstädernas transporter är den lätta delen. De stora utmaningarna är omställningen av basindustrins transporter och landsortens resor.

Nu när regeringen reviderar de nationella planerna behövs en ny inriktning. Dagens fokusering på megaprojekt kommer inte räcka för att skapa ett fossilfritt transportsystem inom 25 år. Den storstadsfokuserade infrastrukturpolitiken måste balanseras med en satsning på landsorten och basindustrins fossilfria transporter.

 

 

Nermina Mizimovic (S)

 

Laila Naraghi (S)

Björn Petersson (S)