Motion till riksdagen
2020/21:1644
av Eva Lindh och Patrik Björck (båda S)

Ändra reglerna för strandskydd


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ändra reglerna för strandskyddet till regler som är anpassade för hela landet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Strandskyddsregler är till för att alla ska kunna få tillgång till stränder och vacker natur vid vatten. I vissa områden i Sverige är det viktigt att värna strandskyddet för att inte sjöar, hav och åar enbart ska vara till för de som har strandtomter. I många kommuner med många sjöar är dock dagens strandskyddsregler hämmande för att kunna utveckla goda boendemiljöer för fler.

Många upplever att dagens regler är orättvisa och att de inte är anpassade efter de olika förutsättningar som finns i vårt land. Det är till och med så att strandskyddet upp­levs tillämpas hårdare på landsbygden, vilket inte är rimligt. Dagens strandskyddsregler är inte anpassade för att våra landsbygdskommuner ska kunna bygga och skapa bra bo­endemiljöer. I vissa kommuner finns hundratals, ja ibland tusentals, sjöar, där undantag borde kunna göras av kommunen själv och göra det möjligt att enklare ge bygglov. Lag­stiftningen borde kunna anpassas efter kommunernas förutsättningar.

 

 

Eva Lindh (S)

Patrik Björck (S)