Motion till riksdagen
2020/21:1589
av Patrik Engström m.fl. (S)

Mångfald inom den finansiella sektorn


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga insatser för att öka mångfalden inom den finansiella sektorn och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

För att företag och hushåll ska ha möjlighet att utvecklas behövs en väl fungerande finansiell marknad där bankerna fyller en huvudroll. Denna marknad börjar dock få allt större revor eftersom affärsbankernas omfattande kontorsnedläggningar har drabbat län som Dalarna.

Efter 1990-talets bank- och finanskris har banksektorn strukturerats om och vi har fått fyra starka storbanker, flera nischbanker och några mindre affärsbanker samt lokala sparbanker. Det är mycket oroande att under de senaste 30 åren flera storbanker i snabb takt har lämnat landsbygden och lagt ned ca 250 lokalkontor, och nu aviserar även Handelsbanken att man ska stänga många kontor. Detta har försvårat en helt nödvändig modernisering, näringsmässig breddning och ekonomisk tillväxt av över hälften av landets regioner. Hela denna förändring av bankstrukturen har på ett ytterst allvarligt sätt försvårat i första hand småföretagens behov av nödvändigt lånekapital men även hushållens behov av kapital till bostadsrenovering och byggande av nya bostäder av olika slag.

En fråga man då kan ställa sig är om en etablering av nya sparbankskontor eller andra kooperativa alternativ kan vara en lösning för de kommuner som storbankerna lämnar. I många av våra europiska grannländer är det betydligt vanligare med exem­pelvis sparbanker. Sparbankerna är viktiga för mångfald inom den finansiella sektorn. Med sitt lokala perspektiv, och därigenom även med sitt långsiktiga perspektiv, har sparbankerna en annan syn på risk, på avkastning och därmed på sin kapitalallokering. Den finansiella sektorn tjänar på mångfald också associationsrättsligt. Sparbankerna utgör en betydande konkurrensfaktor till traditionella storbanker på de orter där en sparbank är verksam.

 

 

Patrik Engström (S)

 

Roza Güclü Hedin (S)

Maria Strömkvist (S)