Motion till riksdagen
2020/21:1562
av Ann-Christin Ahlberg m.fl. (S)

Barns rätt till en jämlik fritid


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att verka för att ge barn tillgång till en jämlik fritid och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Många barn har inte tillgång eller möjlighet till en meningsfull fritid då det inte finns i barnens närhet där man bor, eller för att föräldrarna inte har ekonomiska möjligheter. Det är inte ovanligt att barn som bor i socioekonomiskt svaga områden har sämre tillgång till föreningsliv, fritidsgårdar eller sportaktiviteter trots att det finns både tomma lokaler och vuxna som vill engagera sig i barn och ungdomar.

Det starka samhället måste finnas på plats med en ambition att ge alla barn möjlighet till en meningsfull och bra fritid. Det är av stor vikt att den möjligheten finns tillgänglig också för de barn som inte har föräldrar som kan köra eller hämta på grund av att man arbetar, eller kanske har svårt att engagera sig i sina barns aktiviteter av olika orsaker. Våra barn har rätt till en värdefull fritid där det finns goda förutsättningar att utöva sportaktiviteter och möjligheter till fritidsgårdar mm.

Föreningslivet och civilsamhället är en viktig del för att barn ska få möjlighet till en meningsfull och jämlik fritid som skapar gemenskap, en tillhörighet redan i barndomen och som finns i barnens närhet. Det behövs ses över hur man kan ge förutsättningar för fler föreningar att nyttja tomma lokaler i bostadsområden, satsa på föreningar i socio­ekonomiskt svaga områden och att man skapar forum för föreningssamverkan i hela Sverige i syfte att bryta segregationen.

 

 

Ann-Christin Ahlberg (S)

 

Carina Ohlsson (S)

Elin Gustafsson (S)

Elin Lundgren (S)

Marlene Burwick (S)

Paula Holmqvist (S)

Thomas Hammarberg (S)