Motion till riksdagen
2020/21:1544
av Jan Ericson (M)

Blöjor bör inte ingå i avgiften för förskoleplats


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att blöjor inte ska ingå i avgiften för förskoleplats och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Olika kommuner agerar olika när det gäller om blöjor ska ingå eller inte i den avgift föräldrar betalar för barnens förskoleplats. Detta är olyckligt – samma regler bör gälla över hela landet.

Om förskolorna ska bekosta blöjor inom ramen för dagens avgift innebär det att det blir mindre pengar till annat – pedagogiskt material, mat eller personal, alternativt mindre lokaler.

Olika barn har dessutom olika behov av blöjor, och olika typer av blöjor passar bra för olika barn. Att förskolorna ska hålla ett omfattande lager av olika typer av blöjor i olika storlekar för olika åldrar är orimligt. Det är betydligt rimligare och enklare att föräldrar tar med blöjor till förskolan i den mån deras egna barn behöver sådana och då den typ som passar bäst för det egna barnet och som barnet är van vid. Så har det fungerat tidigare och det finns ingen anledning att ändra detta.

Lagstiftningen bör tydliggöras att blöjor inte ska ingå i avgiften för förskoleplats.

 

 

Jan Ericson (M)