Motion till riksdagen
2020/21:1263
av Malin Höglund (M)

Tillsyn inom servicenäringen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över tillsynskostnader för servicenäringen på landsbygden och för obemannade butiker och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Landsbygden ska leva och hela Sverige ska leva; då behövs en politik som går från ord till handling.

I dag handlar en allt större del av befolkningen på stora köpcentrum där så är möjligt eller i de centrala delarna på orten. Landsbygdens stora utmaning är i dag hur man möter ökad konkurrens från köpcentrum samtidigt som man vill att handeln i byn ska finnas kvar.

I många byar har man gått samman och bildat en ekonomisk förening för att butiken ska finnas kvar. Obemannade butiker har också poppat upp på flera ställen runt om i Sverige, och där loggar man in med hjälp av sin telefon och gör sina inköp. Därmed möjliggörs service för medborgarna. Att en lanthandel eller en obemannad butik betalar samma kostnad för exempelvis tillsyn som större handlare är orimligt. En översyn bör därför göras så att tillsynskostnaderna för servicenäringen samt för obemannade butiker på landsbygden ses över så att små butiker kan finnas kvar.

 

 

Malin Höglund (M)