Motion till riksdagen
2020/21:1055
av Betty Malmberg (M)

Höj kvaliteten i äldreomsorgen


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att höja kvaliteten i äldreomsorgen och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att lämplig myndighet bör ges i uppdrag att med SBU:s kartläggning som grund vidta lämpliga åtgärder för att höja kvaliteten i svensk äldreomsorg, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Enligt Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) är det stor brist på välgjorda systematiska forskningsöversikter om äldreomsorg.[1] Det konstaterar bered­ningen sedan de nyligen har gått igenom ett stort antal forskningsdatabaser i sökande efter översikter som visar på nyttan med olika behandlingsmetoder. Resultatet är mycket nedslående och SBU menar dessutom att det var alltför få litteraturstudier som motsva­rade förväntad kvalitet. Detta är förvånansvärt illa. Områden som SBU konstaterar saknar effektstudier är till exempel:

Inte minst coronapandemin har blottat det stora behov som finns av att höja kvaliteten i äldreomsorgen. Det är därför beklagligt att läsa SBU:s artikel där de konstaterar att det saknas relevanta och kvalitativa effektstudier på många områden. Relevant myndighet borde därför skyndsamt ges i uppdrag att med SBU:s kartläggning som grund vidta lämpliga åtgärder för att höja kvaliteten i svensk äldreomsorg. Detta måtte riksdagen ge regeringen tillkänna.

 

 

Betty Malmberg (M)

 

 


[1] Levi, Ragnar. 2020. Mer och bättre samlad kunskap skulle stärka äldreomsorgen. Vetenskap & Praxis 12:1415.