Motion till riksdagen
2020/21:1035
av Pia Steensland (KD)

Sörmland som pilotlän för kommunala polistjänster


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utse Sörmland till ett pilotlän för kommunala polistjänster och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En nylig medborgardialog utförd av min hemkommun Strängnäs i samarbete med polisen visar en oroande trend. För även om majoriteten av de som svarade uppgav att de känner sig trygga eller mycket trygga i kommunen, beskrev många en stor oro för att utsättas för inbrott och stölder samt en otrygghetskänsla och oro för att utsättas för våldsbrott.

Sverige ska vara ett tryggt land att leva i, oavsett om man bor på landsbygden, i en stad eller i en förort. Att förebygga brott och tidigt upptäcka barn och unga som löper risk att hamna i brottslighet är av största vikt. För att lyckas med detta behövs en kristdemokratisk politik med ett helhetsperspektiv på barn och ungdomar. Det behövs en stödjande familjepolitik, en bra skola och satsningar på ungas uppväxtmiljö. Därtill är en av statens viktigaste uppgifter att genom ett väl fungerande rättsväsende upprätt­hålla tryggheten. Polisens roll i det brottsförebyggande arbetet är central.

Dessvärre är svensk polis ansträngd. Det har bidragit till att det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet inte kan prioriteras i tillräcklig utsträckning. Många kommuner köper i dag därför tjänster från vaktbolag. Ordningsvakter och väktare har sin givna roll men kan inte och ska inte ersätta poliser. Varken väktare eller ordningsvakter kan arbeta i vissa områden om polis inte är snabbt tillgänglig. En ordningsvakt har 80 timmars utbildning och är anställd av uppdragsgivaren eller, vilket är vanligast, av privata säkerhetsföretag. Väktare saknar polisiära befogenheter. Polisiära verksamhetsformer som tillgodoser såväl nationella som lokala intressen bör därför skapas.

År 2015 införde Polismyndigheten så kallade kommunpoliser. Enligt polisens uppdragsbeskrivning är kommunpolisens huvuduppdrag att driva Polismyndighetens brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete i samverkan med kommunen och övriga lokalsamhället. Detta arbetssätt är tänkt att ge ökat fokus till de vardagsbrott och ordningsstörningar som har stor inverkan på människor i deras vardag. Det är lovvärt eftersom dessa brott alltför ofta måste bortprioriteras i den dagliga verksamheten p.g.a. hög arbetsbelastning. En kommunpolis som kan vara aktivt närvarande och fokusera på insatser som direkt berör medborgarna skapar förutsättningar för ett ökat medborgarinflytande och en hög nivå av upplevd trygghet bland kommuninvånarna.

När kommunpoliser infördes var tanken att det skulle finnas en kommunpolis i varje kommun. Men enligt polisens årsredovisning 2019 finns det endast 200 kommunpoliser i landet. I vissa fall finns flera kommunpoliser i samma kommun, och i andra fall finns kommunpoliser som ansvarar för flera kommuner samtidigt.

Kristdemokraterna har tidigare föreslagit att kommuner ska ges möjlighet att till­sammans med staten finansiera kommunala polistjänster. Vi föreslår att dessa poliser formellt fortsatt ska ingå i den statliga polisorganisationen vilket innebär att det statliga ansvaret kvarstår men en kommunal delfinansiering ger politiker möjlighet att säker­ställa polisiär närvaro och ett effektivt brottsförebyggande samt trygghetsskapande arbete i den egna kommunen.

Baserat på ovanstående föreslår jag att Sörmland utses till ett pilotlän för att ut­värdera värdet av kommunala polistjänster i det brottsförebyggande arbetet och för att öka den upplevda tryggheten bland medborgarna.

 

 

Pia Steensland (KD)