Motion till riksdagen
2020/21:1002
av Magnus Jacobsson (KD)

Motverka faderskapsfusk


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör få i uppdrag att utreda omfattningen av bidragsfusk vid faderskapsprövning och vid behov lägga fram förslag som syftar till att stävja problemet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under min tid som kommunalråd uppvaktades jag vid flera tillfällen av enskilda tjänstemän och enskilda personer inom föreningslivet där de var för sig informerade mig om att det förekommer att mödrar avstår från att uppge vem som är far till deras barn i samband med förlossning. Enligt den muntliga information jag fått är skälet för detta att den enskilda familjen på detta sätt får staten att via Försäkringskassan betala ut faderskapsersättning.

Samtidigt händer det att mamman återkommer och får ytterligare ett barn och även då uppger att fadern är okänd. Enligt de personer som samtalat med mig om detta fenomen finns det fall där det är känt vem fadern är men av bidragsskäl så väljer man att inte uppge detta.

Tyvärr har jag inte sett några studier som visar om detta är ett stort problem eller om det förekommer i andra delar av Sverige. Detta bör därför utredas. Regeringen bör också återkomma med förslag. Ett sätt att komma åt denna typ av bidragsfusk kan vara att genomföra ett DNA-test av barnen när mödrar vid upprepade tillfällen hävdar att fadern är okänd. Om det visar sig att det är sannolikt att det är samma fader till barnen så går man vidare och utreder eventuellt bidragsfusk. Det skulle kunna övervägas inom ramen för den utredning jag föreslår.

 

 

Magnus Jacobsson (KD)