Socialförsäkringsutskottets betänkande

2020/21:SfU22

 

Tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter för upp till två anställda

Sammanfattning

Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till lag om särskild beräkning av vissa avgifter för arbetsgivare och förslag om ändring i skatteförfarande­lagen.

Sedan 2017 finns en möjlighet för vissa s.k. enmansföretag att få en nedsättning av arbetsgivaravgifterna när en första person anställs i företaget. I propositionen föreslår regeringen att nedsättningen av arbetsgivaravgifterna för den först anställda tillfälligt utvidgas. Den tillfälliga utvidgningen av nedsättningen ska gälla företag som inte har någon anställd och som anställer en eller två personer samt företag som har en anställd och som anställer ytterligare en person. Nedsättningen ska gälla för anställningar som påbörjas under perioden den 1 juli 2021–31 december 2022. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2021.

Utskottet anser att riksdagen bör avslå motionsyrkandet.

I betänkandet finns en reservation (V). I reservationen föreslås att riksdagen ska avslå propositionen. Betänkandet innehåller också tre särskilda yttranden (M, SD, KD).

Behandlade förslag

Proposition 2020/21:118 Tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter för upp till två anställda.

Ett yrkande i en följdmotion.

 

Innehållsförteckning

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse för ärendet

Utskottets överväganden

Tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter för upp till två anställda

Reservation

Tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter för upp till två anställda (V)

Särskilda yttranden

1.Tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter för upp till två anställda (M)

2.Tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter för upp till två anställda (SD)

3.Tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter för upp till två anställda (KD)

Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Följdmotionen

Bilaga 2
Regeringens lagförslag

 

 

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

 

 

Tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter för upp till två anställda

Riksdagen antar regeringens förslag till

1. lag om särskild beräkning av vissa avgifter för arbetsgivare,

2. lag om ändring i skatteförfarandelagen (2011:1244).

Därmed bifaller riksdagen proposition 2020/21:118 punkterna 1 och 2 samt avslår motion

2020/21:3905 av Ida Gabrielsson m.fl. (V).

 

Reservation (V)

Stockholm den 6 maj 2021

På socialförsäkringsutskottets vägnar

Rikard Larsson

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Rikard Larsson (S), Maria Malmer Stenergard (M), Carina Ohlsson (S), Mattias Karlsson i Luleå (M), Linda Lindberg (SD), Martina Johansson (C), Ida Gabrielsson (V), Katarina Brännström (M), Hans Eklind (KD), Björn Petersson (S), Bengt Eliasson (L), Jonas Andersson i Skellefteå (SD), Mats Berglund (MP), Arin Karapet (M), Mattias Vepsä (S), Jennie Åfeldt (SD) och Hannah Bergstedt (S).

 

 

 

 

 

 

Redogörelse för ärendet

I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2020/21:118 Tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter för upp till två anställda.

I budgetpropositionen för 2021 (prop. 2020/21:1 Förslag till statens budget, finansplan och skattefrågor avsnitt 13.14) meddelade regeringen sin avsikt att under våren 2021 återkomma med ett förslag om att nedsättningen av arbets­givaravgifter för den först anställda tillfälligt ska utvidgas till företag som inte har någon anställd och som anställer ytterligare en eller två personer samt till företag med en anställd och som anställer ytterligare en person.

Den offentligfinansiella effekten av förslaget beaktades i inkomst­beräkningen för 2021–2023.

Inom Finansdepartementet har promemorian Tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter för upp till två anställda (Fi2020/04277) tagits fram. Promemorian har remissbehandlats.

En förteckning över regeringens förslag till riksdagsbeslut finns i bilaga 1. Regeringens lagförslag finns i bilaga 2. Lagförslaget har granskats av Lagrådet.

En motion har väckts med anledning av propositionen. Förslaget i motionen finns i bilaga 1.

 

Utskottets överväganden

Tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter för upp till två anställda

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om särskild beräkning av vissa avgifter för arbetsgivare och förslag om ändring i skatteförfarandelagen. Därmed avslår riksdagen en motion om att avslå propositionen.

Jämför reservationen (V) och särskilt yttrande 1 (M), 2 (SD) och 3 (KD).

Gällande ordning

Genom lagen (2016:1053) om särskild beräkning av vissa avgifter för enmansföretag infördes 2017 en tillfällig sänkning av arbetsgivaravgifterna för den som är enskild näringsidkare och som anställer sin första medarbetare, s.k. växa-stöd. Sänkningen innebär att endast ålderspensionsavgift betalas på den del av ersättningen som inte överstiger 25 000 kronor per månad, under en period av som längst tolv månader. Sänkningen avser den anställde som först får avgiftspliktig ersättning i företaget. Den 1 januari 2018 utvidgades växa-stödet till att omfatta även enmansföretag som är aktiebolag eller handelsbolag och den 1 augusti 2019 förlängdes nedsättningen av arbetsgivar­avgifter till 24 månader. Bestämmelserna om nedsättning av arbetsgivar­avgifterna för den först anställda gjordes permanenta genom en lagändring som trädde i kraft den 1 januari 2021 (prop. 2020/21:14, bet. 2020/21:FiU1, rskr. 2020/21:63).

Propositionen

Nedsättningen av arbetsgivaravgifterna för den först anställda utvidgas tillfälligt

I propositionen föreslår regeringen att nedsättningen av arbetsgivaravgifterna för den först anställda ska utvidgas tillfälligt. Nedsättningen ska gälla företag som inte har någon anställd och som anställer en eller två personer samt företag med en anställd och som anställer ytterligare en person. Företagen ska enligt regeringens förslag endast betala ålderspensionsavgift under som längst 24 kalendermånader i följd på den ersättning som lämnas till den första och den andra anställda. Nedsättningen ska gälla för anställningar som påbörjas under perioden den 1 juli 2021–31 december 2022.

Som skäl för den tillfälliga utvidgningen anför regeringen bl.a. följande. När bestämmelserna om nedsättning av arbetsgivaravgifterna för den först anställda infördes 2017 framhöll regeringen att det är förenat med vissa initiala kostnader att anställa en första person, t.ex. i form av nya administrativa rutiner och utbildning. Tillsammans med arbetsgivaravgifter på lönen kan det utgöra ett återhållande inslag i beslutet att anställa. Genom en nedsättning av arbetsgivaravgifterna minskar den initiala kostnaden och fler enmansföretag kan förväntas anställa (prop. 2016/17:1 Förslag till statens budget, finansplan m.m. avsnitt 6.6). Det finns nu skäl att tillfälligt förstärka denna möjlighet med hänsyn till det ekonomiska läge som spridningen av covid-19 har gett upphov till, vilket har påverkat många företags möjligheter att anställa. Förslaget är en av flera stimulansåtgärder som syftar till att återstarta ekonomin efter pandemin och som aviserades av regeringen i budgetpropositionen för 2021.

Regeringens utgångspunkt är att skattelagstiftning bör vara generell och permanent. I den nuvarande situationen får det dock anses motiverat med tillfälliga skatteregler för att underlätta för mindre företag att anställa. Som remissinstanserna Arbetsförmedlingen och Ekonomistyrningsverket har påpekat kan förslaget medföra ökad komplexitet i skattesystemet. Regeringen anser dock att fördelarna med förslaget överväger dess nackdelar.

Regeringen anser att det är angeläget att löpande pröva och utvärdera alla delar av skatte- och avgiftssystemet. Regeringen konstaterar emellertid att det befintliga regelverket har varit i kraft en relativt kort tid och utvidgats flera gånger på olika sätt, vilket gjort det svårt att rättvist utvärdera det i nuläget. En sådan utvärdering som några remissinstanser efterlyst bör därför göras vid en senare tidpunkt.

Växa-företag och regler om verksamhetens omfattning

Enligt regeringens förslag ska verksamhetsformer som omfattas av den tillfälliga utvidgningen benämnas växa-företag. Med växa-företag avses enskilda näringsidkare som bedriver verksamhet utan anställda, aktiebolag som inte har någon anställd eller endast en anställd som också är delägare samt handelsbolag utan anställda och med högst två delägare. Dessa verksamhets­former ska även anses vara växa-företag om de har högst en anställd.

Regeringen föreslår även mer detaljerade bestämmelser om vad som avses med ett växa-företag som bedriver verksamhet utan anställda eller med högst en anställd (3 och 4 §§ förslaget till lag om särskild beräkning av vissa avgifter för arbetsgivare). Bestämmelserna bygger i huvudsak på att vissa villkor ska vara uppfyllda under en särskilt angiven kvalificeringsperiod.

Krav på anställningen samt företag i intressegemenskap

För ett växa-företag ska det enligt regeringens förslag gälla som villkor för nedsättning av arbetsgivaravgifter, allmän löneavgift och särskild löneskatt att det är fråga om en anställning som avser minst tre månader i följd och som omfattar minst 20 timmars arbete per vecka samt att nedsättningen görs på den del av lönesumman för den anställde som inte överstiger 25 000 kronor per månad. På den lönesumma som överstiger detta belopp ska ingen nedsättning göras. En anställning ska inte ge rätt till nedsättning om den anställde är delägare eller företagsledare i det anställande företaget eller närstående till en sådan person. En nedsättning ska inte heller ges om anställningen avser en person som sedan den 10 september 2020 varit anställd i annan verksamhet som bedrivs eller har bedrivits direkt eller indirekt av samma arbetsgivare eller någon närstående till denne. Vidare är bestämmelserna om särskild beräkning inte tillämpliga om arbetsgivaren redan har betalat ut ersättning som blivit föremål för särskild beräkning enligt lagen i en annan närings­verksamhet. Det innebär att om arbetsgivaren tidigare har haft t.ex. en enskild närings­verksamhet och i denna fått nedsättning kan arbetsgivaren inte få ytterligare nedsättning i senare verksamheter.

Regeringen anser att företag i intressegemenskap, på samma sätt som enligt dagens regelverk, ska ses som en enda arbetsgivare. Med företag i intresse­gemenskap avses två företag som står under i huvudsak gemensam ledning.

Stöd av mindre betydelse

I propositionen anges att nedsättning av arbetsgivaravgifter, allmän löneavgift och särskild löneskatt när ett växa-företag anställer en person bara ska få göras om nedsättningen uppfyller villkoren för att anses vara stöd av mindre betydelse, i annat fall är det ett statligt stöd enligt fördraget om Europeiska unionens funktionssätt. För den som betalar ut ersättning och bedriver verksamhet både inom jordbrukssektorn och inom en annan sektor tillämpas de villkor som gäller för stöd inom jordbrukssektorn. För den som betalar ut ersättning och bedriver verksamhet inom fiskeri- och vattenbrukssektorn och inom en annan sektor som inte är jordbrukssektorn tillämpas de villkor som gäller för fiskeri- och vattenbruks­sektorn.

Uppgiftsskyldighet

Vid särskild beräkning av arbetsgivaravgifter, allmän löneavgift och särskild löneskatt enligt lagen om särskild beräkning av vissa avgifter för arbetsgivare ska den som betalar ut ersättningen lämna uppgift om annat stöd av mindre betydelse som beviljats samt de övriga uppgifter som Skatteverket behöver för att kunna bedöma om särskild beräkning får göras.

Ikraftträdande- och övergångsbestämmelser

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2021. Bestämmelserna i lagen om särskild beräkning av vissa avgifter för arbetsgivare ska tillämpas endast på ersättning som betalas ut fr.o.m. den 1 juli 2021. Lagen ska upphöra att gälla vid utgången av 2022. Den upphävda lagen ska dock fortfarande gälla för ersättning för anställningar som har påbörjats under perioden den 1 juli 2021–31 december 2022.

Konsekvensanalys

Förslaget bedöms leda till att ytterligare 6 000 företag kan få nedsatta arbetsgivaravgifter varje månad jämfört med i dag. Den offentligfinansiella bruttoeffekten 2021 bedöms uppgå till minus 30 miljoner kronor och den offentlig­finansiella nettoeffekten samma år till minus 20 miljoner kronor. År 2022 och 2023 bedöms nettoeffekten uppgå till minus 140 respektive minus 180 miljoner kronor. Eftersom den föreslagna utvidgningen är tillfällig antas det inte ske någon övervältring på löner och priser, utan de nedsatta arbetsgivaravgifterna förväntas enbart resultera i ökade vinster i företags­sektorn.

Motionen

I kommittémotion 2020/21:3905 av Ida Gabrielsson m.fl. (V) begärs att riksdagen ska avslå propositionen. Motionärerna anför att det saknas anled­ning att göra regelverket mer generöst. Arbetsgivaravgifterna finansierar arbetstagarnas försäkringar och är därmed en viktig del av social­försäkringarna. Med undermåligt motiverade nedsättningar av arbetsgivar­avgifterna ökar risken för att socialförsäkringarna urholkas. Motionärerna pekar även på att en lång rad remissinstanser avstyrker förslaget.

Utskottets ställningstagande

Det s.k. växa-stödet har varit föremål för flera ändringar sedan det infördes 2017. Enligt utskottets mening är det i allmänhet önskvärt och lämpligt att ett befintligt regelverk utvärderas innan det utvidgas. Det gäller inte minst när det är fråga om att sätta ned socialavgifter som är ägnade att finansiera de sociala trygghetssystemen. I det aktuella fallet är genomförandet av en utvärdering dock förenat med svårigheter eftersom reglerna om växa-stödet i deras nuvarande lydelse endast har varit i kraft en kortare period. Samtidigt finns det ett stort behov av att stötta livskraftiga företag och skapa jobb. Utskottet anser således att det är motiverat att tillfälligt utvidga regelverket så att arbetsgivar­avgifter får sättas ned för upp till två anställda. Utskottet ställer sig därför bakom regeringens förslag. Därmed tillstyrker utskottet propositionen och avstyrker motion 2020/21:3905 (V) om avslag på densamma.

 

 

 

Reservation

 

Tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter för upp till två anställda (V)

av Ida Gabrielsson (V).

Förslag till riksdagsbeslut

Jag anser att förslaget till riksdagsbeslut borde ha följande lydelse:

Riksdagen avslår regeringens förslag.

Därmed bifaller riksdagen motion

2020/21:3905 av Ida Gabrielsson m.fl. (V) och

avslår proposition 2020/21:118 punkterna 1 och 2.

 

 

Ställningstagande

Arbetsgivaravgifterna finansierar arbetstagarnas försäkringar och är därmed en viktig del av socialförsäkringssystemet. Nya undermåligt motiverade ned­sättningar av arbetsgivaravgifterna riskerar att påverka de sociala trygghets­systemen negativt och leda till att socialförsäkringarna urholkas.

Det saknas anledning att göra reglerna om växa-stödet mer generösa. Förslaget krånglar till skattesystemet och systemen för olika anställningsstöd och gör det svårare för småföretagare att göra rätt. Det måste även ifrågasättas att regeringen nu föreslår en utvidgning av systemet utan att först ha utvärderat de tidigare genomförda förändringarna av växa-stödet.

Regeringens förslag bör således avslås.

 

Särskilda yttranden

 

1.

Tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter för upp till två anställda (M)

 

Maria Malmer Stenergard (M), Mattias Karlsson i Luleå (M), Katarina Brännström (M) och Arin Karapet (M) anför:

 

I Moderaternas budgetmotion för 2021 (mot. 2020/21:3422) som behandlades i betänkande 2020/21:FiU1 presenterade Moderaterna sitt budgetförslag och sina riktlinjer för den ekonomiska politiken. I fråga om nedsatta arbetsgivar­avgifter för den först anställda, även kallat växa-stödet, anfördes i motionen att både nedsättningen i sig och det faktum att stödet kontinuerligt ändras bidrar till att öka komplexiteten i skattesystemet. Förslaget om att växa-stödet skulle permanentas ingick som en del i januariöverenskommelsen trots att det inte hade gjorts någon utvärdering av stödet. I motionen framhölls vidare att den omständigheten att utgiften för stödet har blivit mycket mindre än förväntat talar för att effekten är liten.

Vi vidhåller de synpunkter som fördes fram i motionen men har i detta ärende valt att inte lämna någon reservation.

 

 

2.

Tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter för upp till två anställda (SD)

 

Linda Lindberg (SD), Jonas Andersson i Skellefteå (SD) och Jennie Åfeldt (SD) anför:

 

Sverigedemokraterna presenterade sitt budgetförslag i partimotion 2020/21:3128. I motionen, som behandlades i betänkande 2020/21:FiU, före­slogs ett generellt avskaffande av den allmänna löneavgiften (11,62 procent) för de två första anställda upp till ett tak om 300 000 kronor per anställd och år. Denna lösning är att föredra framför olika sorters särlösningar. Vidare föreslogs att den allmänna löneavgiften, vilken enbart är att betrakta som en skatt på att anställa och att ha personal, skulle sänkas tillfälligt med en fjärdedel under första halvåret 2021 för att stärka företagen och ge incitament till nyanställningar.

Vi vidhåller de synpunkter och förslag som fördes fram i motionen men avstår från att reservera oss mot utskottets ställningstagande.

 

 

3.

Tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter för upp till två anställda (KD)

 

Hans Eklind (KD) anför:

 

Kristdemokraternas samlade förslag när det gäller statens budget för 2021 finns i partimotion 2020/21:3530 som behandlades i betänkande 2020/21:FiU1. När det gäller det s.k. växa-stödet anfördes i motionen att endast 2,1 procent av enmansföretagarna har använt sig av stödet de senaste två åren och att en mindre utvidgning av detsamma inte kan väntas förändra bilden i någon större utsträckning. Vidare angavs att det behövs ett betydligt bredare och större stöd i den nuvarande krisen så att fler anställningar kan tidigareläggas eller uppstå. Av motionen framgår hur ett sådant stöd bör vara utformat.

Jag står givetvis bakom vad som anfördes i Kristdemokraternas budget­motion men avstår från att reservera mig mot utskottets ställningstagande i detta ärende.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2020/21:118 Tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter för upp till två anställda:

1.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om särskild beräkning av vissa avgifter för arbetsgivare.

2.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i  skatteförfarandelagen (2011:1244).

Följdmotionen

2020/21:3905 av Ida Gabrielsson m.fl. (V):

Riksdagen avslår proposition 2020/21:118 Tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter för upp till två anställda.

 

 

 

Bilaga 2

Regeringens lagförslag