Fråga 2019/20:995 Rättvis fördelning av ekonomiskt stöd till flickor och pojkar som utövar idrott

av Lars Beckman (M)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

I Riksidrottsförbundets jämställdhetsplan finns tydligt angett att flickor och pojkar ska ha samma möjligheter att idrotta. Men vem ställer krav på kommunerna att följa den inriktningen? Det är en av två frågor som nu Skutskärs IF ställer till regeringen i ett brev som citeras i Gefle Dagblad. Skutskärs IF ställer två relevanta frågor i sitt brev till regeringen:

”Vilka direktiv har Sveriges kommuner fått för att medverka till att lokala föreningar kan uppnå denna rättvisa mellan flickor och pojkar i verksamheten, framför allt när det gäller kommunernas tillhandahållande av arenor och vem utövar tillsyn av kommunerna så att deras resurser verkligen fördelas rättvist mellan idrottande barn och ungdomar i lokala föreningar?”

Det är viktiga och relevanta frågor som fler idrottsföreningar än Skutskärs IF ställer. Inte minst ridklubbar känner sig ofta förfördelade av kommunerna i förhållande till andra idrotter.

Jag vill ställa följande fråga till kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Hur säkerställer en idrottsminister i en feministisk regering att Sveriges kommuner och regioner arbetar för en rättvis fördelning av ekonomiskt stöd till flickor och pojkar som utövar idrott?