Fråga 2019/20:993 Nationellt bibliotekskort

av Lars Mejern Larsson (S)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

För ett par veckor sedan var jag på stadsbiblioteket i Karlstad och deltog i ett samtal om framtidens bibliotek tillsammans med bibliotekschef Åsa Hansen och kultur- och fritidsnämndens förste vice ordförande Lina Larhult. Samtalet handlade om vikten av läsande och allas rätt till tillgängliga bibliotek. Gemensamt landade vi i att oavsett var i landet man bor eller vilken socioekonomisk bakgrund man har ska tillgången till bibliotek och läsning vara så bred som möjligt.

Läsning och kunskapsutbyte är inte bara stimulerande för den enskilda individen utan också utvecklande för mänskligheten på sikt, då kulturen har en viktig roll i vårt demokratiska samhälle. Något vi kunde konstatera var att kulturen också har sina utmaningar. Just nu ser vi bland annat hur högerextrema krafter vill komma åt kulturens grundstenar och avveckla de tillgängliga bibliotek vi har genom att begränsa utbudet och prioritera bort språk som anses vara mindre viktiga. Det är en farlig väg att gå. Vi behöver ha fler samtal, perspektiv och utbyten i kulturpolitiken. Samtidigt som vi ser att biblioteken har en avgörande roll i vårt demokratiska samhälle behöver den också, i vår föränderliga värld, förbättras och vara i ständig utveckling.

För att säkerställa hela befolkningens tillgång till läsning behöver bibliotekens tillgänglighet öka och förstärkas. Att låna böcker ska vara enkelt. En föredömlig funktion som har fungerat i grannlandet Norge är nationella bibliotekskort. Det är i praktiken lånekort som kan nyttjas i landets alla bibliotek för att låna böcker eller annat tillgängligt material. Biblioteket som lånekortet upprättas i förblir per automatik användarens hembibliotek, och på det sättet har användaren inte bara ett eller två bibliotek att vända sig till utan samtliga verksamheter i hela landet. Det förenklar låneprocessen. Sverige kan inte hamna efter i kulturpolitiken och bör av den anledningen ta krafttag för allas demokratiska rätt till kulturinslag i vardagen. Dagens system är inte tillräckligt. Att bilda sig ska vara enkelt.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Avser ministern att ta initiativ för att införa nationella bibliotekskort?