Fråga 2019/20:984 Straffrabatt för unga

av Johan Forssell (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I samband med gängsamtalen i höstas kom regeringen överens med Centerpartiet och Vänsterpartiet om att utreda en straffrabatt för unga mellan 18 och 21 år. Den innebär att straffrabatten i princip även fortsättningsvis ska gälla i de allra flesta fallen. Enligt förslaget ska undantag från straffrabatten bara gälla den mellan 18 och 21 år som tidigare dömts för brott där minimistraffet är ett års fängelse och därefter döms för ett nytt brott med minimistraffet två års fängelse.

I går på justitieutskottets sammanträde valde dock Socialdemokraterna och Miljöpartiet plötsligt att ansluta sig till Liberalernas reservation om straffrabatt som omfattar betydligt fler unga vuxna och som dessutom innebär en skärpning i förhållande till den ståndpunkt som intogs vid gängsamtalen.

Med anledning av svängningen i utskottet rapporterade i går kväll SVT och TT att Socialdemokraterna svängt och bytt position kring straffrabatten. Senare på kvällen meddelade Socialdemokraternas representant i justitieutskottet, Fredrik Lundh Sammeli, oväntat att man inte bytt position utan står kvar på samma uppfattning som man intog vid gängsamtalen.

För en utomstående är det svårt att förstå vilken linje det är som regeringen egentligen driver. Från att först föreslå en mjukare position vid gängsamtalen, till att sedan ansluta sig till en L-reservation som innebär en stor förändring i förhållande till punkten i gängsamtalen för att därefter igen meddela att man inte bytt fot.

Dessa olika ståndpunkter behöver klargöras av ansvarigt statsråd. Inom loppet av ett dygn har man lyckats ändra uppfattning tre gånger.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

 Vilken linje är det som gäller för ministern och regeringen kring straffrabatten för unga?