Fråga 2019/20:971 Svevia

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Företagarna har begärt ut och fått 285 upphandlingsprotokoll från Trafikverket för perioden från den 21 augusti  2013 till den 3 juli 2018.

Branchorganisationen har granskat de anbud där det statliga bolaget Svevia vunnit upphandlingarna.

Enligt information från Företagarna tog det cirka en månad att få fram dokumenten. Anledningen sägs vara att Trafikverket inte har en central databas för ändamålet. Utifrån den informationen drar Företagarna slutsatsen att det kan finnas fler upphandlingar än de som man fått och kunnat gå igenom.

Företagarna skriver vidare att Svevia är det bolag som är den största leverantören till Trafikverket på områdena vägunderhåll, anläggning av vägar och vägmarkeringar. Företagarna hänvisar till att officiella källor från Näringsdepartementet, Konkurrensverket och Svevia bekräftat detta.

Företagarna konstaterar att Svevia lägger som de skriver ”anmärkningsvärt låga anbud i förhållande till sina konkurrenter”.

Det Företagarna funnit är att det största anbudet under perioden för granskningsperioden var en upphandling som Svevia vann till ett pris av 285 miljoner kronor och där närmaste konkurrent hade ett anbud på 316 miljoner.

I Dagens industri den 28 januari vittnar ett par företag om att de inte kan konkurrera med de priser som Svevias dotterbolag Arento kan lämna. Företagen har därför slutat att lämna anbud.

Konsekvensen av att företag i allt mindre utsträckning deltar i upphandlingar kan leda till en begränsad marknad med de negativa konsekvenser som det innebär.

Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet innebär att statliga bolag har att följa att de inte sätter för låga priser, det vill säga underpriser. Det är denna fråga som nu seglat upp i och med Företagarnas undersökning och artikeln i Dagens industri om att företag slutat lämna anbud. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Avser ministern att i ägardialogen med Svevia lyfta de problem som Företagarnas rapport pekar på vad gäller frågan om konkurrensbegränsande säljverksamhet?