Fråga 2019/20:965 Kärnkraften och klimatutmaningen

av Lars Hjälmered (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I EU har det diskuterats hur man ska se på kärnkraft inom ramen för så kallade finansieringsprinciper. Under det finländska ordförandeskapet slöts en kompromiss som innebär att kärnkraften inte ska exkluderas från finansieringsprinciperna.

Normalt ligger utsläppen i den svenska elproduktionen på i snitt 40 gram CO2 per kilowattimme, och i normalfallet är ungefär 90 procent av produktionen fossilfri. Vattenfall har i livscykelanalyser för de energislag de använder i Sverige gjort bedömningen att alla energislag har låga klimatutsläpp. De bedömer också att kärnkraft har de lägsta utsläppen med under 10 gram CO2 per kilowattimme. Det kan jämföras med stora grannländer som Tyskland och Polen som normalt har utsläpp som i genomsnitt är både 10 och 15 gånger högre än i Sverige.

De flesta experter pekar på att lösningen för en trygg elförsörjning med låga utsläpp och med rimliga kostnader är en kombination av kärnkraft och olika former av förnybar energi som vatten- och vindkraft. Då är det rimligt att kärnkraft inte bara lyfts fram som en viktig fossilfri energikälla utan även klassas som hållbar inom relevant reglering, så som finansieringsprinciper i EU.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Anser statsrådet att kärnkraft är ett hållbart energislag, och är regeringen beredd att genom taxonomi och andra former se till att nyttja kärnkraftens möjligheter för att klara klimatutmaningen?