Fråga 2019/20:964 Mediepluralism

av Matheus Enholm (SD)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Public service-bolaget SVT gynnas i viss mån på bekostnad av privat drivna lokala nyhetsredaktioner.

Om SVT i kraft av sin storhet väljer att publicera nyheter man funnit på till exempel lokala tidningars hemsidor medför detta en högst reell risk för att nyheten på den lokala sidan förblir oläst. Detta gäller även om SVT hänvisar till den aktör man tagit artikeln från. Förfarandet är givetvis inte olagligt, men följden för de lokala och privata nyhetsredaktionerna blir klick- och annonsbortfall.

I de fall mediekonsumenter gör en nätsökning efter lokala nyheter kommer SVT-artikeln att vara gratis. De lokala nyhetsredaktionerna behöver emellertid i överlevnadssyfte ofta ta betalt för sina artiklar.

Detta förfarande är problematiskt och försvårar för lokala nyhetsredaktioner. Dessa är i behov av att konsumenterna köper deras artiklar. Som det ser ut nu riskerar de inkomstbortfall eller till och med att gå i förlust på enskilda artiklar. Detta trots att de många gånger är först med dem. Processen sker helt lagligt. Det är problematiskt att mediepluralismen inte säkerställs.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Ser ministern någon risk med det som anförs ovan och om så är fallet, är ministern beredd att vidta några åtgärder för att säkerställa mediepluralismen?