Fråga 2019/20:962 Tågförbindelsen mellan Stockholm och Oslo

av Åsa Coenraads (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Triangeln Stockholm–Köpenhamn–Oslo är viktig för att binda samman näringsliv, turism och kultur med resten av Europa. I dag fungerar inte resandet mellan våra nordiska huvudstäder på ett sätt som är helt ultimat. Den nordiska triangeln behöver stärkas för att stå sig stark i en europeisk konkurrens mellan större nationer.

En tågresa mellan Stockholm och Oslo tar i dag över fem timmar, och resenärerna väljer därför andra transportsätt för att spara tid. En utbyggnad av järnvägen skulle underlätta för de 1,4 miljoner resenärer som varje år färdas mellan Stockholm och Oslo. Fler tågresenärer skulle dessutom göra resandet mer miljövänligt, vilket krävs för att uppnå minskade klimatutsläpp med 70 procent till 2030 för transportsektorn.

Trafikverkets utredning från 2017 visar att en kapacitetsförstärkning av befintlig infrastruktur mellan Stockholm och Oslo och ett par nya länkar skulle korta restiden med tåg till 2 timmar och 40 minuter utan dyra investeringar i höghastighetståg.

En finansieringslösning har presenterats för regeringen under 2019 där europeiska byggbolag, tågoperatörer och andra finansiella aktörer tar en större del av kostnaden och banan skulle kunna färdigställas under första delen av 2030-talet.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att ta några initiativ för att utreda sträckan Stockholm–Oslo vidare under 2020?