Fråga 2019/20:949 Jämställdheten inom trafiksäkerheten

av Jessica Thunander (V)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Enligt uppgifter från Riksförbundet M Sverige finns allvarliga brister när det gäller jämställdheten inom trafiksäkerheten i bilar. Folksams skadestatistik visar att det för kvinnor är generellt 28 procent större risk att en skada ska leda till invaliditet. Whiplashskydd ger olika skyddseffekt för kvinnor och män, och för kvinnor är det högre risk att en skada ska leda till invaliditet.

En amerikansk undersökning har visat att det för kvinnor med säkerhetsbälte var 73 procent högre risk för allvarlig skada i en frontalkollision än för män med säkerhetsbälte. I undersökningen togs hänsyn till hur allvarlig kollisionen var, ålder, kroppsstorlek och bilens årsmodell.

Sedan mycket lång tid tillbaka gör man krocktester för att förbättra säkerheten i bilar. De krockdockor som nyttjas i dessa tester baseras dock på en genomsnittlig man. Riksförbundet M Sverige har länge krävt att även kvinnliga krocktestdockor ska ingå i de tester som görs. Enligt organisationen finns i dagsläget inga krav på att testerna även ska inkludera krockdockor som motsvarar en genomsnittlig kvinna.

Vänsterpartiet anser att rådande ordning är oacceptabel.

Med anledning av ovannämnda vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att verka för att åtgärder vidtas så att krocktester även inkluderar krockdockor som motsvarar en genomsnittlig kvinna?