Fråga 2019/20:947 Beredskapsöversyn för regionala flygplatser

av Åsa Coenraads (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

De regionala flygplatserna runt om Sverige har en avgörande betydelse ur beredskapssynpunkt. Dessvärre dras de regionala flygplatserna med en svår ekonomi, då det statliga driftsstödet ligger på samma nivå som för 20 år sedan. Minskade flyglinjer till internationella destinationer, flygskatt och även den onyanserade flygskammen har orsakat ett minskat flygande från de regionala flygplatserna.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har uttalat sig i DN den 10 februari 2020 att Sverige är sårbart om till exempel inte brandflyget har de regionala flygplatsernas entimmesberedskap att förlita sig på.

Under sommaren 2018 års alla bränder och inte minst sommaren 2014 års brand i Västmanland visade det sig hur de regionala flygplatserna hade en avgörande betydelse för att kunna släcka bränderna.

Då regeringen inte har presenterat en regional flygplatsöversyn eller en åtgärdslista för hur de regionala flygplatserna ska kunna räddas vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Avser ministern att låta Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ta fram en beredskapsöversyn, strategi eller åtgärdslista för de regionala flygplatserna ur sitt perspektiv?