Fråga 2019/20:929 Skolans värdegrund och barns utsatthet

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

På skolverkets hemsida står följande att läsa om skolans värdegrund:

”Enligt styrdokumenten ska skolan genom sitt demokratiska uppdrag främja ett skolklimat där alla barn och elever känner sig trygga och respekterade. Vidare beskrivs att detta ska uppnås genom ett aktivt och systematiskt värdegrundsarbete som ska genomsyra undervisningen.

Styrdokumenten för utbildningen påverkas även av svensk och internationell rätt. Genom diskrimineringslagen förstärks skolväsendets ansvar att aktivt arbeta för att upptäcka, analysera, åtgärda och följa upp risker för diskriminering. Principen ur Barnkonventionen om barnets bästa och barnets rätt att uttrycka åsikter i alla frågor som rör barnet är också vägledande och finns med som utgångspunkt i skollagen. ”

Enligt information från branschorganisationen LRF Skåne framkommer det att barn i landet utsätts negativt under skoldagen på grund av sina föräldrars yrke och verksamhet inom livsmedelsindustrin och föräldrarnas företag på landsbygden.

Skolan ska vara en plats där undervisningen inte ska ta ställning och ändå är det precis det som sker.

Den 6 februari finns en artikel i Helsingborgs Dagblad med rubriken: ”Barn till lantbrukare pressas i skolan – stöttar varandra i nytt nätverk”. I artikeln framkommer det att barn till skånska lantbrukare får stå till svars i klassrummet och att de får utstå trakasserier under skoltid. Detta har lett till att de bildat ett nätverk, LRF Kickers, för att hjälpa varandra.

Min fråga till utbildningsminister Anna Ekström blir därför:

 

Vad avser ministern att göra för att stoppa den växande problematiken som här ovan anförs?