Fråga 2019/20:918 Ersättning för digitala brevlådor

av Maria Stockhaus (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

För Moderaterna är det viktigt att Sverige lever upp till det högt uppsatta målet “Visionen är ett hållbart digitaliserat Sverige. Det övergripande målet är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter”.

Digitala lösningar gör det möjligt att skapa nytta för såväl medborgare som myndigheter och samhället i stort. Inte minst finns en möjlighet att minska klimatavtrycket. Digital brevlåda är en sådan viktig lösning och innovation.

Affären digital post och hållbarhet skalar 1:1. Ju fler som nyttjar infrastrukturen, desto bättre för alla i ekosystemet. Såväl de som skickar, de som tar emot och samhället i stort vinner på en omställning till digital post. Det är ett miljövänligt och säkert alternativ som underlättar kommunikationen mellan myndigheter och medborgare.

Moderaterna välkomnade den statliga utredningen om effektiv styrning av nationella digitala tjänster från 2017 (SOU 2017:114). I slutbetänkandet reboot – omstart för den digitala förvaltningen föreslogs en ny lag om infrastruktur för digital post, vilken bland annat omfattar en ersättningsmodell för de digitala brevlådeoperatörerna.

Omställningen till digital post går snabbt. Men det saknas en fundamental byggsten för en hållbar marknad. Och det är just en ersättningsmodell. I dag är det enbart företag som betalar ett digitalt porto, medan staten inte betalar för tjänsten.

Frågan om ersättning har legat på regeringens bord sedan utredningens slutbetänkande år 2017. Moderaterna har fått kännedom om att det just nu pågår en intern utredning inom Regeringskansliet för att komplettera slutbetänkandet och att denna pm väntas skickas på extern remiss under våren 2020.

Med anledning av ovan vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vad är status för regeringens interna pm om ersättningsmodell för digitala brevlådeoperatörer, och när beräknas den att skickas på remiss?