Fråga 2019/20:912 Turkiets användning av vit fosfor

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Hösten 2019 invaderades det förhållandevis fredliga och välfungerande kurddominerade området Rojava i nordöstra Syrien av jihadister understödda av Turkiet. Ett angrepp som fördömdes av den svenska regeringen och som med rätta kallats för ett brott mot folkrätten.

I samband med anfallet var vi många som också förfärades av vad vi såg, inte minst efter att ha sett fruktansvärda bilder som vittnade om grova krigsbrott – men också då flertalet av de styrkor som Turkiet använt sig av tidigare varit anslutna till grupper som Islamiska staten eller al-Qaida.

I ett schweiziskt laboratorium har man nu kunnat avslöja att hudskadorna på en kurdisk soldat som skadades i den turkiska attacken mot Sere-Kaniye (Ras al-Ain) var resultatet av vit fosfor. Förra veckan kunde även tidningen al-Nahar redogöra för en rapport som bekräftade att den turkiska militären använt sig av fosforbomber i sin attack, där många, varav de flesta civila, drabbats av allvarliga kemiska brännskador.

Då allt tyder på att Turkiet och/eller deras allierade jihadister använt sig av internationellt förbjudna vapen i sitt angrepp på Ras al-Ain önskar administrationen i Rojava att en internationell utredning inleds.

Mot bakgrund av detta önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Avser ministern att genom exempelvis FN verka för att en internationell utredning ska tillsättas i syfte att reda ut vad som hänt, för att eventuella turkiska krigsförbrytare ska kunna ställas till svars, eller att på annat sätt lyfta detta med turkiska företrädare?