Fråga 2019/20:906 Samordningsansvar för kommunernas bostadsförsörjning

av Marcus Jonsson (KD)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Av Sveriges kommuner anger 83 procent att de har bostadsbrist. Läget i Stockholms län är inget undantag; här har alla kommuner ett underskott på bostäder.

De tre senaste åren har Stockholms läns befolkning ökat med mer än 110 000 personer, och befolkningsökningen väntas fortsätta. Länsstyrelsen i Stockholms län räknar med att invånarantalet i länet kan vara 2,8 miljoner år 2030. Förutsättningen för att klara bostadsförsörjningen för de nya invånarna är ett välplanerat byggande som har hög takt, är jämnt över tid och är varierat till pris, storlek och upplåtelseform.

Problemet är att byggviljan i Stockholms läns 26 kommuner är av skiftande karaktär. Under 2018 påbörjade Stockholms stad produktionen av 5 000 bostäder. I övriga länet påbörjades 7 900, varav 1 300 i Sundbyberg, som trots sin begränsade storlek på nio kvadratkilometer tillhör de kommuner som bygger mest. Ytterligare tre kommuner påbörjade runt 1 000 bostäder, medan det i övriga kommuner påbörjades färre än 1 000 bostäder.

Enligt lag (2013:866) ska länsstyrelsen verka för samordning mellan kommunerna i frågor om bostadsförsörjning. I Stockholms län är det en uppenbar brist på samordning.

Med anledning av detta är min fråga till statsrådet Per Bolund:

 

Gör statsrådet och regeringen någon uppföljning av hur länsstyrelserna jobbar för samordningen av bostadsförsörjning?