Fråga 2019/20:885 Minskande kontanthantering

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Kontanthantering överges i allt större utsträckning. Situationen med ökande brottslighet och utsatthet för rånrisk är en av anledningarna till att exempelvis butiker och restauranger inte vill använda kontanter. Därför ersätts de med betalningstjänster som Swish och kortbetalning.

Att inte kunna betala med kontanter ställer till problem för de konsumenter som av olika anledningar inte kan hantera digitala tjänster eller har bankkort.

Kontantuttag ska erbjudas via automater av banker enligt ny lag. Ett syfte är att konsumenter ska ha bättre tillgång till att hämta ut kontanter.

Tendensen att företagare ersätter kontanthantering med digitala betalningstjänster kvarstår. I de fall det underlättar för konsumenter att hämta ut kontanter genom att flera uttagsautomater finns, så ställer man sig frågan vilken vinsten är om företagare samtidigt ersätter kontanthanteringen till förmån för digitala betaltjänster.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

 

På vilket sätt avser statsrådet att säkerställa att kontanter accepteras som betalningsmedel för konsumenter och för företagare?