Fråga 2019/20:869 Elmarknadens utformning

av Lotta Olsson (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Som finansmarknadsminister har statsrådet ansvar för bland annat kreditrisker. På energimarknaden pågår i dag enorma förändringar, och för att kunna realisera energiomställningen spelar elmarknadens utformning en central roll.

Regeringen planerar att lägga fram en ny reform, den elhandlarcentriska modellen, som ska förändra Sveriges elmarknad i grunden. Tanken med reformen är bland annat att öka konkurrensen på elmarknaden, vilket ansågs vara ett problem när reformen initierades för ungefär tio år sedan. Reformen ska också underlätta för konsumenten, som med den nya reformen ska få en elräkning i stället för två, och det blir återigen elhandlarna som ska fakturera energiskatten, men denna gång på uppdrag av elnätsbolagen. 

Sverige Kommuner och Regioner (SKR) har tydligt tagit avstånd från reformen eftersom om ett elhandelsbolag av någon anledning går i konkurs sätter det de elnätsbolag som det är skyldiga pengar till i en tuff ekonomisk sits. För alldeles oavsett om ett elnätsbolag fått betalat av ett elhandelsbolag eller ej måste det alltjämt betala in skatten till staten. Det vill säga: Utgifterna består även om en del av de förväntade intäkterna försvunnit på obestämd framtid. Detta kommer inte minst slå hårt mot mindre elnätsbolag.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Hur ser statsrådet att kommunala och privata elnätsbolag kan säkerställa sina intäkter om eller när en elhandlare gått i konkurs, och avser statsrådet att vidta några åtgärder för att stävja problemet?