Fråga 2019/20:866 Aktieägartillskott för att rädda Postnord

av Lars Hjälmered (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Digitaliseringen fortgår med hög hastighet och med det faller brevvolymerna fort i Sverige och i andra länder. De fallande brevvolymerna gör i sin tur att statliga Postnord har problem med sin verksamhet och ekonomi.

År 2017 gjordes ett tillskott av aktiekapital från de danska och svenska ägarna för att rädda Postnord från de akuta problem som fanns då. I behandlingen av aktieägartillskottet var Moderaterna tydliga med att tillskottet var en engångsföreteelse och att bolaget måste ta sitt ansvar, men framför allt att regeringen måste sluta slarva med styrningen av de statliga bolagen.

Den sista tiden har nya problem aktualiserats i Postnord. Företaget har själva pekat på behov av olika reformer för att undvika akuta ekonomiska problem, där postministern av mediala uppgifter att döma sagt nej med vändande post. Klart är att Postnord inte är konkurshotat i nuläget. Däremot kan akuta problem tillstå, i synnerhet om regeringen inte agerar.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Bedömer ministern att skattebetalarna ännu en gång kommer att behöva skjuta till pengar i form av ett aktieägartillskott till Postnord för att rädda företaget, och hur agerar ministern nu i den här frågan?