Fråga 2019/20:861 Underhåll av vägar

av Magnus Jacobsson (KD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Sverige är ett avlångt land i Europas norra utkant och är beroende av en väl fungerande väginfrastruktur.

Runt om i landet genomför nu Trafikverket hastighetssänkningar från 90 till 80 kilometer i timmen och motiverar det med trafiksäkerhetsskäl. Fram till 2025 kommer Trafikverket att sänka hastigheten på 425 mil väg och höja den på 120 mil på grund av höjd säkerhetsstandard. Det är inte rätt väg framåt! Siffrorna borde vara de omvända: 2025 får 425 mil väg bättre standard och högre hastighetsgräns och 120 mil sänkt hastighetsgräns.

Ilskan i de delar av landet som drabbas är stor då många anser att förslag till trafiksäkerhetshöjande åtgärder som mitträckeseparering, breddning av vägar eller bara en ordentlig vägren inte har hörsammats, utan Trafikverket har valt att i stället sänka hastigheten.

Trafikverket bedömer själva att de resurser de har fått till drift och underhåll under planperioden inte räcker för att vidmakthålla standarden på vägnätet. Andelen väg som avviker från underhållsstandarden väntas vara lika stor i slutet av 2022 som i dag, och när det gäller de lågtrafikerade vägarna kommer verket inte att kunna vidta åtgärder i samma takt som vägarna bryts ned. Trafikverket bedömer att tillståndet för lågtrafikerade vägar sannolikt kommer att försämras ytterligare.

Medlen till järnvägen för drift och underhållsåtgärder ökar under planperioden. Tyvärr ser vi inte samma utveckling på vägsidan trots att nio av tio transporter sker på väg.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Varför har ministern inte verkat för ett starkare vägnät i mindre tätbefolkade delar av Sverige?