Fråga 2019/20:858 Körsimulator vid VTI

av Betty Malmberg (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Personer med synfältsnedsättning som fick sitt körkort indraget kunde under en period testa sin egentliga lämplighet som bilförare i en så kallad körsimulator. Cirka 66 procent av de som provkörde i simulatorn klarade uppkörningen och kunde sedermera få tillbaka sitt återkallade körkort. Transportstyrelsen beslutade då att resultaten från körsimulatorn skulle utvärderas och pausade helt sonika verksamheten, vilket skapar problem då det hela har dragit ut på tiden. För samtidigt som körsimulatorn är avstängd fortsätter körkort att återkallas för personer med synfältsnedsättning. Det handlar om ett tusental körkort som varje år dras in till följd av ett kortare automatiserat synfältstest på en ögonklinik. Ett test som har kritiserats i många år och som inte är avsett att mäta personernas körförmåga.

Vid kontakter med ansvarig professor Jan Andersson på Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) menar denne att det inte finns någon evidens emot att testa körförmågan för denna grupp i simulator. Detta bekräftas också av de resultat som har uppnåtts. Bland de 170 personer som hann få tillbaka sitt körkort efter godkänd simulatorkörning är det nämligen bara en individ som har varit med i en trafikolycka där en person fick lindriga skador. Professorn menar också att det finns flera studier som visar att simulatortesterna är tillförlitliga och att de personer som klarar uppkörning i en simulator också klarar uppkörning på väg.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att snabbt kunna ge de personer med synfältsnedsättning som har fått sitt körkort indraget en chans att visa sin körförmåga igen?