Fråga 2019/20:833 Turistavgift

av Lars Beckman (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Ledande företrädare för ett av regeringspartierna har nyligen gjort ett utspel i Dalarna där man anser att hotellcampingar med mera ska betala en skatt per person och natt för boende till den kommun som man är verksam i. Man kallar det en turistavgift, som ska kunna tas ut av kommuner med många turister. Turistavgiften skulle kunna användas av kommunerna för satsningar som de annars inte har råd med, enligt de ledande företrädarna för regeringspartiet. Utspelet skedde inte spontant utan skedde i samband med ett planerat besök i ett av Sveriges största turistmål. 

Att öka kostnaderna för turister att besöka områden kan leda till färre turister och därmed en lägre sysselsättning. Turistnäringen i Sverige är starkt konkurrensutsatt, och Sverige är redan i dag ett högkostnadsland. Branschorganisationen Visita har också protesterat mot regeringspartiets utspel. 

Jag vill med anledning av ovanstående fråga finansminister Magdaledna Andersson:

 

Vad anser ministern om den här typen av turistavgift, och kommer ministern att se till att den här avgiften, som en av regeringspartiernas företrädare föreslår, införs?