Fråga 2019/20:830 Stöd med till Kina med anledning av smittoutbrott

av Alexandra Anstrell (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Nu finns tillräckligt många fall av smittade för att experter ska kunna bedöma hur snabbt viruset sprids. Hastigheten är högre än vid sarsutbrottet 2002–2003, då 8 000 människor smittades och över 800 avled. Hittills har gamla och multisjuka dött av coronaviruset. Nu har även två läkare avlidit i Kina.

I Kina har antalet sjukdomsfall ökat exponentiellt under tisdagen, med 1 700 nya rapporterade fall och 26 nya dödsfall. Det motsvarar en ökning med 65 procent. Antalet döda beräknas nu vara 106 personer. Det har ännu inte rapporterats några dödsfall utanför Kina; dock har viruset spridits till Europa, och bekräftade fall finns i Frankrike och Tyskland. Flest smittofall efter Kina har påträffats i Thailand, som under tisdagen bekräftade sitt 14:e insjuknande.

Jag besökte nyligen CBRN-kompaniet i Umeå. Kompaniet uppträder i anpassade insatsenheter där detektering, identifiering och sanering av CBRN-händelser utgör de viktigaste förmågorna. Insatsenheterna har förmåga att fastställa kontaminerade områdens utbredning samt koncentrationer av farliga ämnen. Experter och fältanalyslaboratorier fullföljer med identifiering av ämnen och substanser. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Har regeringen planer på att vara Kina behjälpligt med ett CBRN-team?