Fråga 2019/20:813 Distribution av lågfrekventa tidningar

av Mikael Larsson (C)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Vi står inför stora förändringar när det gäller postfrågan. Allt färre brev skickas medan mängden skickade paket ökar i samband med en ökande e-handel. 

Postnord har ansvar för att post ska kunna komma ut till hela landet genom den så kallade samhällsomfattande tjänsten. För dagen vill Postnord testa att gå över till varannandagsutdelning, vilket Post- och telestyrelsen (PTS) i skrivelse sagt fungerar inom nuvarande postlagstiftning.

Om beslutet blir att man nationellt går över till utdelning varannan eller var tredje dag av post med måndag, onsdag och fredag ena veckan och tisdag och torsdag andra veckan till slutkund så finns det en bransch som blir extra drabbad, och det är de lågfrekventa tidningarna. Dessa tidningar riskerar att få sina tidningar utdelade med flera dagars förskjutning. Detta är ur en demokratisynpunkt allvarligt, då de lågfrekventa tidningarna på många håll i Sverige distribueras av Postnord. Statsrådet själv har sagt att han vill tillsätta en utredning kring framtidens postservice.

Min fråga till statsrådet Anders Ygeman är därför:

 

Hur vill statsrådet säkerställa att även de lågfrekventa tidningarnas behov av övernattbefordran av tidningar till dess prenumeranter upprätthålls och inte försämras?