Fråga 2019/20:811 Skäliga villkor för anvisade elavtal

av Mattias Bäckström Johansson (SD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Alltsedan omregleringen av den svenska elmarknaden har en relativt stor andel av elkunderna inte gjort något aktivt val för sina energileveranser och i stället fått ett anvisat elavtal. Problemet med dessa elavtal är att de i de flesta fall är dyrare än genomsnittet.

Under hösten 2016 lade regeringen fram en proposition kring anvisade elavtal. Ändringarna i den gällde dels systemet med anvisad elleverantör, dels innehållet i elleverantörernas fakturor. Förslaget syftade till att säkerställa att kunder med anvisade avtal har skäliga villkor, att minska andelen kunder med anvisade elleverantörer och att öka kundaktiviteten på elmarknaden. Dessa nya regler trädde i kraft den 1 april 2017.

Sedan dess har andelen anvisade elavtal fortsatt att minska; däremot har det inte hänt särskilt mycket med skillnaden i pris för de anvisade elavtalen. Fram till sommaren 2018 minskade prisskillnaden avsevärt, och de anvisade elavtalen var faktiskt billigare i jämförelse med det rörliga elpriset och andra avtalstyper. Därefter har prisskillnaden nu snabbt ökat och de anvisade elavtalen återigen blivit dyrare.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Anser statsrådet att lagändringen har fått avsedd effekt och om inte, avser statsrådet att vidta några åtgärder?