Fråga 2019/20:808 Förmånsbeskattning av privata sjukvårdsförsäkringar

av Tony Haddou (V)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I dag har ca 660 000 svenskar en privat sjukvårdsförsäkring. Det är inte förenligt med principen om vård efter behov och på lika villkor att man genom en sjukvårdsförsäkring kan komma före till bättre vårdkvalitet och tillgänglighet inom ramen för den offentligt finansierade hälso- och sjukvården.

Ett parallellt sjukvårdssystem som innebär att patienter vars vård är offentligt finansierad och utförd missgynnas i förhållande till patienter med en sjukvårdsförsäkring.

För att få likvärdiga skattevillkor skulle den av arbetsgivarna tecknade försäkringen anses som en löneförmån. Försäkringsbolagen har tidigare varit missnöjda med lagen om förmånsbeskattning av privata sjukvårdsförsäkringar.

I fjol fick de Skatteverket att ändra sitt ställningstagande rörande förmånsbeskattning av privata sjukvårdsförsäkringar. Omprövningen, som saknar logisk och lagstiftningsmässig grund, har resulterat i att hela 40 procent av försäkringarna har befriats från beskattning. Försäkringsbolagen har därmed förhandlat bort nästan halva lagstiftningen.

Den privata välfärdsindustrin stöper gradvis om den svenska modellen, ofta via små regelförändringar. Försäkringsbolagen har redan fintat bort lagen om vård på lika villkor genom att låta 660 000 personer köpa sig före i vårdköerna. Vidare gick Skatteverket lättvindigt med på krav som saknar logisk och lagstiftningsmässig grund.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser ministern att ända i lagstiftningen så att syftet med förmånsbeskattning av privata sjukvårdsförsäkringar återupprättas?