Fråga 2019/20:807 Kontinuitet för landsbygdsutveckling

av Staffan Eklöf (SD)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Landsbygdspolitiken bedrivs delvis genom medel som kommer från landsbygdsprogrammen, vilka delfinansieras med EU-gemensamma medel. Det gör att verksamheten bedrivs i programperioder. Förhandlingarna om den gemensamma jordbrukspolitiken och unionens fleråriga budget drar ut på tiden och leder till att den kommande programperioden inte kan sättas i gång när det var tänkt.

Den landsbygdsutveckling som sker genom stöd av lokala aktörers initiativ, organiserade i så kallade Leaderområden, har tidigare drabbats av glapp mellan programperioder på så sätt att de har haft minskade medel och inte har kunnat göra långa åtaganden samt att ett stupstocksdatum har satts upp för ingående av nya avtal. Följden har ofta blivit avbrott i verksamheter och uppsägning av personal. Leader arbetar med lokala initiativ i alla projekt. Glapp mellan perioderna gör att engagemanget avtar hos projektägarna för potentiellt nya projekt. Det gör att startsträckan blir längre vid en ny period. Leaderföreningarnas verksamhet är långsiktig, och nyttan av åtgärder inom Leader ökar ofta med tiden. Avbrott i verksamheten drabbar på så sätt både kontinuiteten, nyttan och kostnadseffektiviteten.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Kommer statsrådet och regeringen att säkerställa tillräckliga resurser till Leaderverksamheten i perioden mellan nuvarande och kommande programperiod, så att Local Action Group-styrelserna inte behöver säga upp personal och börja om när nästa programperiod infaller?