Fråga 2019/20:805 Ansvar för att konkurrensneutralitet ska råda

av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Jag hade nyligen en interpellationsdebatt med finansministern, där jag fick följande svar på mina frågor om konkurrensneutralitet inom vård- och omsorgssektorn. Det här är ett direkt citat från finansministern:

”Privata vårdgivare betalar moms på ett sätt som kommuner och regioner inte gör. För att kommuner och regioner på grund av detta inte ska undvika att använda privata aktörer finns en kompensation till i första hand regionerna eftersom det gäller sjukvård för att de ska kunna ha konkurrensneutralitet mellan offentlig och privat verksamhet. Här finns alltså ett system för att man ska kunna skapa likvärdiga villkor.

Däremot är den ersättning som privata utförare får ingenting som vi i regeringen eller riksdagen bestämmer, utan det gör regionerna själva när de upphandlar verksamheten. Vi har tillskjutit pengar till regionerna för att de ska kunna kompensera privata vårdgivare för den nya skattebelastningen. Återigen är det viktigt att påpeka att de privata aktörerna får betalt av regionerna oavsett momssats. Det är regionerna som ger dem uppdrag och upphandlar deras tjänster. Då de privata aktörerna får ersättning av regionerna är det naturligtvis upp till regionerna att besluta om vilken ersättning man ska ge, och det finns självklart möjlighet att ge kompensation för de nya momsreglerna.” 

Jag har besökt ett antal privata vårdgivare, och när de har frågat regionen om hur de pengar som regeringen har tillskjutit för momskompensation ska fördelas har de fått svaret att det inte är klart att det är regionerna som ska ersätta privata aktörer för den så kallade vårdmomsen, utan det är staten som ska göra det. 

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson blir därför:

 

Vem ska ersätta de privata vårdgivarna för den ökade momskostnaden, och när ska detta kommuniceras så att de privata aktörerna vet vad som gäller?