Fråga 2019/20:773 Tillfällig klassning av BK4-vägar

av Mikael Larsson (C)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

I Sverige finns det olika klassningar för bärighet på våra vägar. Det finns i dag tre väghållare: staten, kommuner och enskilda vägföreningar.

En vägsträcka kan då också ha olika parter som ansvarar för drift och underhåll. Till exempel kan Trafikverket äga en del av en väg medan en kommun kan stå som ansvarig väghållare för en annan del av vägen. Trafikverket och kommunerna kan tillfälligt klassa upp en vägsträcka när till exempel en viss typ av transport ska fram på en väg. Trafikverket har ofta kunskapen och kompetensen att tillfälligt klassa upp en väg medan motsvarande kompetens ofta saknas i merparten av landets kommuner. När en chaufför till exempel ska köra ett bjälklag till ett bygge – och vägen förvaltas av både Trafikverket och kommunen – kan det hända att Trafikverket tillfälligt klassar upp vägen till bärighetsklass BK4 (den högsta) medan kommunen inte gör motsvarande uppgradering. Följden blir då att lastbilschauffören enligt lag inte köra på den del som inte är uppklassad och att transporten som sådan försvåras och blir ineffektiv.

Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth blir därför:

 

Hur vill ministern jobba för att kommunerna ska få bättre kunskap och kompetens för att tillfälligt kunna klassa upp sina vägar vid till exempel större byggnationer?