Fråga 2019/20:766 Säkerhetsgranskning av utländska investeringar

av Tobias Andersson (SD)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

I december 2019 presenterade regeringen Sveriges export- och investeringsstrategi. Strategin på över 30 sidor kan ses som en uppdatering och uppföljning av den exportstrategi som presenterades hösten 2015 och består huvudsakligen av fem strategiska målsättningar med flertalet viljeriktningar och åtgärdsförslag kopplade till sig.

Under den strategiska målsättningen nummer fem ”Sveriges attraktionskraft för utländska investeringar, kompetens, talanger och besökare ska öka” uttrycks tydligt vikten av utländska investeringar i Sverige, och ett par insatser på området presenteras. Regeringen skriver bland annat: ”Utredningen av investeringsfrämjandet lyfter fram utländska investeringars växande betydelse för tillväxt och jobb i Sverige.”.

Sverigedemokraterna är väl medvetna om vikten av att Sverige är och förblir ett attraktivt land att investera i. Samtidigt måste vi i högre utsträckning granska utländska investeringar för att säkerställa att dessa inte utgör ett säkerhetspolitiskt hot. Detta aktualiserades inte minst efter att Totalförsvarets forskningsinstitut nyligen publicerade den första allmänt kända kartläggningen av kinesiska bolagsförvärv i Sverige.

Denna kartläggning var intressant inte minst mot bakgrund av Kinas stormaktsambitoner och sambandet mellan de svenska förvärvade bolagens verksamhetsområden och de områden som den kinesiska regimen uttalat som viktiga. Givet denna bakgrund finner jag det bekymmersamt att man i den nya export- och investeringsstrategin endast betonar behovet av ökade utländska investeringar utan att betona vikten av att granska desamma. Strategin nämner ingenting om säkerhetsgranskningar av utländska investeringar eller för den delen behovet av att stoppa investeringar som riskutsätter riket.

Regeringen har förvisso tillsatt en utredning (Ju 2019:06) som ska lämna förslag på hur ett svenskt system för granskning av utländska direktinvesteringar inom skyddsvärda områden kan utformas. Detta uppdrag redovisas först i november 2021, vilket innebär att regeringen i nuläget ämnar verka för utökade utländska direktinvesteringar utan färdiga förslag på hur dessa lämpligen ska granskas.

Med anledning av ovanstående önskar jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Ämnar statsrådet och regeringen, i takt med att man vidtar åtgärder för ökade utländska investeringar, även vidta åtgärder för att i nutid få till stånd en bättre granskning av desamma utifrån relevanta säkerhetsaspekter?