Fråga 2019/20:73 Utmätning av kriminellas skadestånd

av Johan Forssell (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Ekot har nyligen uppmärksammat att kriminella får statlig ersättning som brottsoffer inte kommer åt. Justitiekanslern betalar varje år ut stora summor till personer som sedan tidigare har skulder till brottsoffer. Men pengarna är i princip inte utmätningsbara. Det handlar om den ersättning personer kan få när de varit häktade och sedan friats. I fjol betalade Justitiekanslern ut drygt 60 miljoner kronor.

Ett exempel på hur det kan gå till är en man i 30-årsåldern som under åren som kriminell samlat på sig många punkter i polisens belastningsregister och nästan 200 000 kronor i skulder hos Kronofogden, framför allt till brottsoffer. För några år sedan dömdes han i tingsrätten för ett grovt våldsbrott i men friades i hovrätten. För det fick han över 200 000 av Justitiekanslern men använde inte en enda krona till att betala skulderna till brottsoffren. Kronofogden kan nämligen enligt lag inte ta pengarna om personen som fått dem håller dem separerade från övriga pengar.

Först och främst är det upprörande att det finns kriminella som verkar anse att de inte behöver betala sina skadestånd till brottsoffer. Det är även problematiskt i övrigt att tillgångar som kriminella individer har fått i skadestånd är svåra att utmäta. Det skickar helt fel signaler till såväl gärningsmän som brottsoffer. I förlängningen innebär det att staten betalar ut ersättning till gärningsmän men att den inte kommer brottsoffren till del trots gärningsmannens skuld till brottsoffret.

Vi anser därför att möjligheterna att utmäta även tillgångar som kriminella har fått i skadestånd bör ändras. Bland annat bör större vikt fästas vid brottsoffrens rätt till upprättelse.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att skapa en möjlighet att utmäta även tillgångar som kriminella har fått i skadestånd från staten?