Fråga 2019/20:726 Regeringens önskan om jämställda främjardelegationer

av Tobias Andersson (SD)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

I augusti 2019 lanserade regeringen sin så kallade satsning på ”feministisk handelspolitik”. Något som ligger i linje med den feministiska utrikespolitiken, som regeringen talat om under en längre tid.

Som sverigedemokrat delar jag naturligtvis regeringens ambition att utvecklingssamarbeten ska bidra till jämställdhet och att kvinnors arbetsvillkor ska vara humana, med mera. Samtidigt återfinns det onekligen delar av regeringens dokument rörande feministisk handelspolitik som både kan och bör ifrågasättas.

Ett avsnitt i det berörda dokumentet är ”4. Jämställd representation i främjandearbetet” vilket berör regeringens önskan om att vi från Sveriges sida ska verka för bland annat fler kvinnor som handelssekreterare och mer jämställda främjardelegationer.

Detta kan uppfattas som önskvärda målsättningar, men det går onekligen att ifrågasätta vilket ansvar regeringen ska ta i frågan. Anmärkningsvärt är även att regeringen å ena sidan önskar se mer jämställda främjardelegationer samtidigt som de å andra sidan önskar genomföra främjardelegation med enbart kvinnor.

Regeringen fastslår att ”Business Sweden ska rapportera könsuppdelad statistik när det gäller företagens representation” men konkretiserar inte hur man ska säkerställa att företagen de facto verkställer regeringens önskan om jämställda främjardelegationer – så jämställda att enbart kvinnor ska medverka i åtminstone ett fall …

Med anledning av det ovanstående önskar jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Vilka åtgärder är statsrådet och regeringen villiga att vidta för att säkerställa den efterfrågade jämställda representationen i främjandearbetet?