Fråga 2019/20:725 Regeringens feministiska handelspolitik

av Tobias Andersson (SD)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

I augusti 2019 lanserade regeringen sin så kallade satsning på ”feministisk handelspolitik”. Något som ligger i linje med den feministiska utrikespolitiken, som regeringen talat om under en längre tid.

Som sverigedemokrat anser jag naturligtvis att jämställdhet är viktigt och kan således sympatisera med regeringens ambition att utvecklingssamarbeten ska bidra till jämställdhet och att kvinnors arbetsvillkor ska vara humana, med mera. Samtidigt återfinns det onekligen delar av regeringens dokument rörande feministisk handelspolitik som både kan och bör ifrågasättas.

En fundering som uppstår rör regeringens förslag om att genomföra en jämställdhetsanalys av handelsavtal. Regeringen skriver bland annat att ”alla handelsavtal EU tecknar måste jämställdhetsanalysernas” och att ”jämställdhetsanalyserna i EU:s konsekvensutredningar som utförs i samband med att förhandlingar inleds måste förbättras”.

Vilka eventuella åtgärder som regeringen är villig att vidta för att säkerställa detta framgår inte i dokumentet Feministisk handelspolitik. Det framkommer inte heller ifall det enligt regeringen vore aktuellt att helt motsätta sig ett handelsavtal med utebliven jämställdhetsanalys som enda orsak.

Med anledning av ovanstående önskar jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Vilka åtgärder är regeringen villig att vidta för att säkerställa att framtida handelsavtal som EU tecknar å Sveriges vägnar innehåller de efterfrågade jämställdhetsanalyserna, och är regeringen villig att till exempel stoppa handelsavtal med detta som grund?