Fråga 2019/20:694 Sancta Birgitta Klostermuseum

av Magnus Oscarsson (KD)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Nästa år firar Birgittastiftelsen 100 år. Stiftelsen driver Sancta Birgitta Klostermuseum i Vadstena, som är ett av Sveriges största kulturmiljöprojekt. Klostermuseet är unikt genom sin koppling till Heliga Birgitta och till det medeltida religiösa Sverige. Även museibyggnaden, som är Sveriges äldsta profana byggnad, är en viktig del av svensk historia. Den har varit ett förnämt kungapalats, en hemvist för Birger Jarl och ett nunnekloster. Byggnaden är inte bara av riksintresse utan även av ett internationellt intresse.

År 2023 riskerar museet att läggas ned på grund av att Statens fastighetsverk (SFV), som äger och hyr ut byggnaden, har aviserat en hyreshöjning från 12 000 kr/år till 300 000 kr/år. Det är en orimlig kostnad för en ideell förening som i huvudsak söker finansiering i fonder och donationer. Det är inte en långsiktig och hållbar lösning för detta kulturarv.

SFV har tagit fram byggnadsvårdsprogram där Sancta Birgitta Klostermuseums unika värde för svensk kultur och historia slås fast.

Mot bakgrund av det ovanstående vill jag ställa följande fråga till kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Vad tänker kulturministern göra för att säkerställa att det statliga ekonomiska ansvaret för klostermuseet i Vadstena utökas så att byggnadsvårdsprogrammen som finns framtagna för Sancta Birgitta Klostermuseum kan fullföljas?