Fråga 2019/20:665 Det småskaliga kustnära yrkesfisket

av Lars Hjälmered (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Det småskaliga kustnära yrkesfisket har stor betydelse för många orter längs Sveriges kuster. Det märks tydligt på västkusten. Många lever direkt av fisket, men lika viktiga är de jobb som kommer till i senare led såsom inom livsmedelsindustrin och besöksnäringen. Ofta är lokalt fångad fisk en omistlig råvara för restauranger i kustområden, vilket ger fler viktiga lokala arbetstillfällen.

Fisket är internationellt, och fisk är en gemensam resurs som inte följer nationsgränserna. Det är därför rimligt att beslut om fisket tas gemensamt inom EU och internationellt. Det är också viktigt att gemensamt fattade beslut följs och respekteras.

De beslut som fattas gemensamt inom EU tillämpas sedan av myndigheter i Sverige. Det är angeläget att reglerna, utifrån EU-beslut, utformas på ett så enkelt sätt som möjligt samt att de stöder ett långsiktigt miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbart småskaligt kustnära yrkesfiske. Myndigheter som Havs- och vattenmyndigheten bör minska de administrativa bördorna på fiskets område.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att minska regelkrånglet och de administrativa bördorna för det småskaliga kustnära yrkesfisket i Sverige?