Fråga 2019/20:663 Göteborg som pilotområde för moderna transportlösningar

av Lars Hjälmered (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Infrastruktur och transporter är avgörande för att vi som människor ska få våra liv att gå ihop och för att få bra liv. Alla transportslag behövs och kompletterar varandra. På samma sätt är det med de transporter som behövs för näringslivet och den offentliga sektorn.

Utvecklingen inom fordonsindustrin går nu fort framåt. Forskare, utvecklingsingenjörer och andra arbetar med kraft för att bidra till hållbara transporter. En stor del handlar om att minska bränsleförbrukning och utsläpp för att bidra till hållbara transporter. Viktreduktion, förnybara drivmedel och elektrifiering är tre exempel på lösningar som stegvis utvecklas. En annan viktig sak är utvecklad säkerhet med olika former av både aktiva och passiva säkerhetssystem för att minska allvarliga skador och dödsfall i trafiken, men också stora satsningar på elektrifiering och autonomi.

Med ny teknik följer också utmaningar. En sådan är att moderna fordon och transportlösningar under överskådlig tid kommer att användas tillsammans med äldre fordon och transportlösningar. En annan stor utmaning är att gå från att utveckla enstaka lösningar såsom en självstyrande bil eller en elbuss till att utveckla ett helt koncept för en stadsdel eller en stad. I denna utmaning bör det finnas stora möjligheter för Sverige. Vi har en fordonsindustri med ledande aktörer såsom AB Volvo, Volvo Cars, Scania och Autoliv, men också ett brett nätverk av leverantörer till dessa inom en rad områden. Vi har också framstående universitet som Chalmers och en offentlig förvaltning som är van att bland annat föra in nya tekniska lösningar i kollektivtrafiken. Vägen framåt torde vara att bestämma sig för att genomföra en eller ett par fullskaleförsök med modern mobilitet i någon eller några av de större städerna.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Kommer ministern och regeringen att bidra till att det görs fullskaleförsök med moderna transportlösningar i någon eller några av landets större städer såsom i Göteborg?