Fråga 2019/20:658 Hemliga tvångsmedel mot jägare

av Kjell-Arne Ottosson (KD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den grova brottsligheten utgör ett stort problem i vårt land. Kristdemokraterna har en lång rad förslag för att stärka rättsväsendets förmåga att bekämpa den grova brottsligheten. Det är välkommet att regeringen också visat ett intresse för att bekämpa den grova kriminaliteten.

I kampen mot kriminaliteten utgör hemliga tvångsmedel, i första hand i form av avlyssning, ett viktigt redskap i rättsväsendets tjänst. Kristdemokraterna är i grunden positiva till en utökning av möjligheterna till hemliga tvångsmedel. Samtidigt är det viktigt att det finns en balans mellan å ena sidan den nytta tvångsmedlet gör i utredningen av brott och å andra sidan det intrång i enskildas – inklusive de som är oskyldigas – integritet.

Riksåklagaren har skrivit en framställan till regeringen där man föreslår att möjligheten till hemliga tvångsmedel utökas. Av framställan framgår att hemlig avlyssning vid utredning av jaktbrott ”är i dag närmast utesluten med hänsyn till gällande straffvärdespraxis”. Ändå förekommer sådan avlyssning, vilket då rimligen är i strid mot gällande regler. Det är av största vikt att förtroendet för de rättsvårdande myndigheterna upprätthålls. Inte minst gäller detta brottslighet med koppling till politiskt infekterade frågor, exempelvis rovdjurspolitiken. Det har nu gått så långt att enskilda på allvar tror att de avlyssnas av staten för att de uttrycker ogillande över rovdjurspolitiken. Om eller när möjligheterna till avlyssning utökas, det vill säga att åklagarväsendet ges ett utökat förtroende från medborgarna, blir det ännu viktigare att reglerna efterlevs. Till dess är det naturligtvis ett krav att gällande regler efterlevs.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad avser ministern och regeringen att göra för att tillse att gällande regler för hemliga tvångsmedel, liksom eventuellt kommande regler, efterlevs i praktiken?