Fråga 2019/20:640 Upprustning av Viskadalsbanan

av Mikael Larsson (C)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Viskadalsbanan är en järnväg som går från Borås i norr till Varberg i söder och passerar igenom Marks kommun. Banan stod klar på 1880-talet och har betytt mycket för samhällsutvecklingen i Marks kommun. Banan har också under årens lopp fungerat som omledningsbana om det skulle vara stopp i tågtrafiken på järnvägarna kring Göteborg.

Viskadalsbanan kommer att stängas för upprustning och renovering från 2021 och cirka ett år framåt till sommaren 2022, då arbetet ska vara klart. Då ska bland annat spår, växlar och kontaktledningar bytas ut. I anslutning till att Viskadalsbanan ska genomgå upprustning kommer sedan mängden tåg att öka kraftigt på banan. Fler tåg kommer att kunna köras, men fler tåg kommer också att omledas från Göteborg. Detta med anledning av allt arbete som sker med Västlänken i Göteborg.

När fler tåg kommer att gå på banan ställer det också större krav på att infrastrukturen runt banan fungerar. Viskadalsbanan har flera övergångar som både är bevakade och obevakade. I bland annat Kinna, Skene och Björketorp finns järnvägsövergångar med bommar. När nu tågtrafiken ökar kommer köerna att bli längre och trafikflödet inne i centrala Kinna och Skene samt i Björketorp i anslutning till riksväg 41 att påverkas till det sämre. Marks kommun har framfört synpunkter till Trafikverket där man bland annat i Kinna vill se en planfri korsning för att kunna få till stånd ett mer trafiksäkert och bättre trafikflöde. Detta är något som påverkar samhällsplaneringen som finns runt omkring i form av näringsliv och bostäder, som då kan få en negativ påverkan om trafikflödet inte fungerar. Detta är något som Trafikverket helt har slagit ifrån sig och inte vill titta på. 

Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth blir därför:

 

Vad avser ministern att göra för att Trafikverket ska ta större hänsyn, helhetsgrepp och dialog kring kommunernas samhällsplanering i stort när infrastruktur byggs eller rustas upp?