Fråga 2019/20:548 Borttagande av särregler för svensk pråmtrafik

av Anders Hansson (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Svensk inlandssjöfart har på senare tid glädjande nog uppmärksammats mer. Möjligheten att kunna transportera gods vattenvägen i stället för på väg eller järnväg är gynnsamt på många sätt. Det avlastar befintligt vägnät och är miljömässigt mer fördelaktigt än transport på väg.

Inom EU har i dag många hamnar trafik med inlandsfartyg, det vill säga pråmar. Det naturliga vore om Sverige, där så är möjligt, också skulle kunna utnyttja detta. För svenska redare är det dock inte tillåtet att använda befintliga pråmar som trafikerar vattenvägarna i EU eftersom Transportstyrelsen har infört en mängd teknik-, utrustnings- och bemanningsmässiga särregler för svensk del. Ombyggnationen av befintliga ”EU-pråmar” till Transportstyrelsens önskemål eller byggande av nya pråmar medför att dessa blir ungefär lika dyra att operera som de havsgående fartyg som i dag trafikerar våra yttre vatten.

Genom särreglerna missgynnas svensk inlandssjöfart.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Ämnar ministern vidta några åtgärder för att ta bort de särregler som Transportstyrelsen har infört avseende inlandssjöfarten och som i dag missgynnar svensk inlandssjöfart/svensk pråmtrafik?