Fråga 2019/20:2124 Situationen på Kuba

av Désirée Pethrus (KD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Förra året ratificerade Sverige EU:s avtal med Kuba. Detta trots vädjan från flera kubanska demokratikämpar om att inte godkänna ett avtal som inte ställer några krav på regimen om politiska förändringar. Vi i Kristdemokraterna ställde oss kritiska till detta liksom till Sveriges avsiktsförklaring gentemot regimen, som inte heller ställer tydliga krav på demokrati och mänskliga rättigheter. När dessa avtal nu dock är på plats, och Sida är mitt uppe i arbetet med en ny strategi, måste regeringen bilateralt och via EU på allvar verka för förändring. Trots löften har den kubanska regimen inte genomfört några ekonomiska reformer, och de demokratiska framstegen lyser än mer med sin frånvaro.

Även om Kuba, enligt den totalitära regimen, än så länge har klarat sig relativt bra genom coronapandemin har krisen försatt den kubanska ekonomin i fritt fall. Den så viktiga turismen och oljesubventionerna från Venezuela har mer eller mindre upphört.

Förvärras situationen står Kuba inför en humanitär kris. Därför måste Sveriges regering verka för att den kubanska regimen ska häva alla hinder mot varor och hjälp utifrån samt att det kubanska civilsamhället ska tillåtas verka fritt på ön för att hjälpa befolkningen utan regimens eller andra myndigheters inblandning. Regimen har bland annat blockerat hjälp från exilkubaner genom initiativet Solidaridad entre Hermanos, som skulle distribuera hjälp till 15 000 familjer på ön.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kommer ministern, bilateralt och via EU, att verka för att hjälp utifrån ska komma den kubanska befolkningen till godo och för att civilsamhället ska få verka fritt?