Fråga 2019/20:2113 Åtgärder mot brottsligheten

av Tobias Andersson (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I en ny rapport från Svenskt Näringsliv konstateras att företagens framtidsförväntningar är djupt negativa. Hälften av företagen tror att brottsligheten kommer att öka, samtidigt som endast 1 procent tror på motsatsen. I samma rapport framkommer att sex av tio svarande företag har utsatts för brott under de senaste två åren och samma andel uppger att brottslighet är ett problem för dem. En tredjedel av företagen uppskattar att situationen vad gäller brottslighet har förvärrats under de senaste två åren. Knappt något företag alls anser att situationen förbättrats.

Stöld, skadegörelse och inbrott är de mest kostsamma brottskategorierna. Med andra ord är det den lågprioriterade mängdbrottsligheten som kostar absolut mest. I rapporten uppskattas näringslivets totala kostnader som orsakats av brottslighet överstiga 100 miljarder kronor om året. Att få bukt med denna kriminalitet, och därigenom spara näringslivet denna ekonomiska kostnad, hade med andra ord frigjort över 100 miljarder kronor per år till investeringar.

Givet den stora mängd dramatisk brottslighet som sprängningar, skjutningar och våldtäkter som sker i Sverige i dag finns det dessvärre en risk att denna typ av brottslighet hamnar i skymundan. Samhällsutvecklingen kan inte skyllas på landets näringsidkare utan utgör en konsekvens av naiv politik varför det är direkt orättvist att den belastar dem.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att motverka brott såsom stöld, skadegörelse och inbrott, som plågar företagare och handeln, och ämnar ministern vidta åtgärder för att i högre utsträckning än i dag kompensera drabbade näringsidkare?