Fråga 2019/20:2107 Den förvärrade situationen för folket i Zimbabwe

av Yasmine Posio (V)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

President Mnangagwa sa vid maktövertagandet i november 2017 att han skulle se till att Zimbabwes ledning skulle börja följa den konstitution som är rättssäker och demokratifrämjande. Dessvärre har detta inte skett. 

Frivilligorganisationer har redan tidigare larmat om svårigheter att verka. Förföljelser, utomrättsliga arresteringar och tortyr har varit hot som människorättsaktivister levt under. Lägg därtill stor fattigdom och outnyttjad odlingsmark. Att Mnangagwa var högt ledande militär och delansvarig under Gukurahundi 1983–1987, då över 20 000 människor i sydvästra Zimbabwe mördades, har bidragit till att tilliten för honom är låg bland dem som direkt och indirekt utsatts för massakern.

Dessutom har situationen eskalerat. Allt fler människor fängslas och torteras. Fattigdomen ökar. Inflationen är den näst högsta i världen. Och i coronapandemins namn hindras människor från att göra sina röster hörda. Ett uppmärksammat fall är journalisten Hopewell Chin’ono, som sitter fängslad sedan den 20 juli efter att ha publicerat dokument som visar att mäktiga personer i Zimbabwe profiterat på nödvändiga leveranser av förnödenheter till att bekämpa pandemin.

En uppgift för ambassader är att besöka rättegångar för att visa värdlandet att man bevakar ärenden som inte anses rättssäkra eller i enlighet med internationellt överenskomna konventioner. Sverige som fortfarande har en ambassad i Zimbabwe har här en viktig roll i att både uppmärksamma och ge stöd till människor som är politiskt fängslade. I början av augusti skickade Sydafrika en delegation till Zimbabwe, men väl på plats fick de inte träffa vare sig oppositionen, MR‑organisationer eller kyrkor. Det är allvarligt att inte ens ett grannland får träffa delar av samhället. Även här skulle Sverige kunna spela en viktig roll. Tillsammans med likasinnade EU-länder och AU-länder skulle vi kunna ta initiativ till samtal om lösningar med relevanta parter.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vad avser ministern att göra för att få till samtal mellan regimen och andra relevanta parter i Zimbabwe för ett demokratiskt och jämlikt Zimbabwe?